przejdź do Sochaczew.pl
140457 odwiedzin

SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI ISO 22000

A A A

Zasadniczym zadaniem „ZWiK-Sochaczew” Sp. z o.o. jest dostarczenie mieszkańcom Sochaczewa wody pitnej spełniającej wymagania jakościowe określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294).

W celu potwierdzenia najwyższej jakość dostarczanej wody, wychodząc naprzeciw wymaganiom Klientów, Prezes Zarządu „ZWiK-Sochaczew” Sp. z o.o. podjął decyzję o wdrożeniu w Spółce Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności na podstawie normy ISO 22000.

 

Uchwałą nr 9/2016 Zarządu Spółki „ZWiK – Sochaczew” Sp. z o.o. z/s w Sochaczewie z dnia 14 października 2016 roku ustanowiono Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarządzania w osobie Joanny Tabary.  

Ponadto, Zarządzeniem Prezesa Zarządu z dnia 3 stycznia 2017 r., został powołany Zakładowy Zespół Bezpieczeństwa Żywności czyli Zespół ds. Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Zespół HACCP) w składzie:

dr inż. Joanna Tabara - Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania - Przewodniczący Zespołu HACCP

mgr Piotr Walisiewicz - Radca Prawny - Członek Zespołu HACCP

inż. Artur Orliński - Brygadzista Oczyszczalni Ścieków - Członek Zespołu HACCP

Jarosław Sałaciński - Brygadzista Stacji Uzdatniania Wody - Członek Zespołu HACCP

Mirosław Adamkiewicz - Brygadzista Stacji Uzdatniania Wody - Członek Zespołu HACCP

Marek Kowalewski – Brygadzista Stacji Uzdatniania Wody - Członek Zespołu HACCP

 

Prezes Zarządu zobowiązał Zespół HACCP do wdrożenia, utrzymania i doskonalenia Systemu HACCP zgodnego z wymaganiami Codex Alimentarus.

Kluczowym zadaniem Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarzadzania było przeprowadzenie analizy zagrożeń i określenie krytycznych punktów kontroli w systemie ujmowania, uzdatniania i dystrybucji wody na terenie Gminy Miasto Sochaczew. W analizie tej zostały uwzględnione wszystkie możliwe zagrożenia mogące wystąpić w czasie procesów pobierania, uzdatniania i zasilania wodą sieci wodociągowej tj. zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne.

W kolejnym kroku, Zespół HACCP opracował środki umożliwiające kontrolę i monitoring zidentyfikowanych zagrożeń i punktów krytycznych. Działania te mają na celu zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub zredukowania go do poziomu akceptowalnego dla konsumentów.

 

Fundamentem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w „ZWiK-Sochaczew” Sp. z o.o. jest Polityka Bezpieczeństwa Żywności:

Wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności oraz poprawność jego funkcjonowania w „ZWiK-Sochaczew” Sp. z o.o. została oceniona przez Auditorów jednostki certyfikującej TÜV SÜD. Podczas kilkudniowego auditu, Zespół Auditorów oceniał cały zakres działalności Spółki w obszarze ujmowania, uzdatniania i dystrybucji wody do Odbiorców, by ostatecznie potwierdzić certyfikatem wdrożenie i stosowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz spełnienie wymagań normy ISO 22000.

 

Weryfikacja poprawności funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności odbywa się poprzez audity w ramach nadzoru realizowane przez Auditorów jednostki certyfikującej TÜV SÜD.

W ramach nadzoru potwierdzono utrzymanie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności i poprawność jego funkcjonowania.

kontakt
imię i nazwisko
adres e-mail
wiadomość